- Succesvol slechthorend
- Posts
- Deze 9 dingen over slechthorendheid ontdekte ik in 2024
Deze 9 dingen over slechthorendheid ontdekte ik in 2024
Hoorhulpmiddelen, boeken en films die ik de moeite waard vond. Plus: tips voor de feestdagen.
Goedemorgen,
Overal verschijnen deze week eindejaarslijstjes. Van de beste series, mooiste boeken en opmerkelijkste mediamomenten. Ik doe graag mee aan die traditie. Hierbij 9 dingen die ik ontdekte rondom slechthorendheid in 2024, die jou misschien ook kunnen inspireren.
• Het boek Kwallen hebben geen oren was een bijzondere leeservaring over wat het betekent om (ernstig) slechthorend te zijn. Hoofdpersonage Louise krijgt te maken met tegenslagen en dilemma's vanwege haar ernstige slechthorendheid. Hoewel het boek soms wat verwarrend is (de hoofdpersoon heeft allerlei waanbeelden), zitten er rake observaties in over de leefwereld van slechthorenden en het belang van taal. Heel treffend is een scène waarin Louise een sollicitatiegesprek heeft, waarbij haar gesprekspartner met haar gezicht verscholen zit achter een computerscherm. Ik citeerde eruit voor mijn column in Hoormij magazine.
• Aanrader: de film Sound of Metal over drummer Ruben die plotseling doof wordt. Daarna wordt hij, vanwege zijn verslavingsverleden, opgenomen in een afkickkliniek voor doven, een hechte community van gebarentaligen. Toch blijft hij hunkeren naar de horende wereld, verkoopt z'n tourbus om een CI te bekostigen, maar ervaart dat uiteindelijk als een teleurstelling. Een film die je raakt. (Te zien via Pathé Thuis of Amazon Prime)
• Een van de mooiste boeken die ik dit jaar las was Zoals onder water van Sara Nović. Hoofdpersoon Charlie is doof geboren, draagt een CI en switcht als tiener van een reguliere school naar een dovenschool. Daar komt ze in aanraking met gebarentaal en de Dovengemeenschap. Het boek is bijzonder mooi vormgegeven en neemt je helemaal mee in hoe het is om ernstig slechthorend, doof of kind van dove ouders te zijn. De vertaling is knap gedaan, met advies van het Nederlands Gebarencentrum en Lisa Hinderks (zelf doof). In het boek zitten korte stukjes uitleg over Nederlandse Gebarentaal, waar dat in het origineel American Sign Language is (het verhaal speelt zich af in de VS). Het is absoluut geen studieboek trouwens, Zoals onder water is een roman met een heel meeslepend verhaal!
Bladzijde uit Zoals onder water waar je de bijzondere vormgeving ziet. Met streepjes tussen elke letter als iets wordt gevingerspeld in gebarentaal en een streep als Charlie een woord niet meekrijgt (omdat ze het gebaar niet kent of een gesproken woord niet verstaat).
• Ik vermijd in m'n nieuwsbrief meestal het schrijven over specifieke merken van hoortoestellen en andere hoorhulpmiddelen. Ervaringen daarmee zijn subjectief. Toch hier een uitzondering: ik ben heel blij met m'n Phonak RogerOn, deze microfoon helpt me enorm in moeilijke luistersituaties zoals borrels. Zulk soort hulpmiddelen zijn onmisbaar.
• Sinds deze zomer heb ik hoortoestellen met ingebouwde bluetooth-functie. Wat top is dat! Heerlijk om audio (podcasts) vanaf m'n telefoon direct in m'n hoortoestel te ontvangen. Ook ideaal voor (video)bellen. Over bluetooth gesproken: wordt 2025 het jaar van Auracast? Deze nieuwe bluetoothtechnologie maakt het mogelijk om straks geluid van bijvoorbeeld bioscoopfilms, stationsomroepen en theateraudio direct in je hoortoestel te horen!
Voordat je verder leest nog even dit: deze nieuwsbrief is gratis. Maar je kunt me steunen met een kleine bijdrage. Wordt zeer gewaardeerd. Je kunt een donatie doen via iDeal (of bankoverschrijving).
• Tijdens de Meetup van Succesvol slechthorend in mei (hoogtepunt in dit jaar), werd een aangepaste catchbox gebruikt. Dat is een kubus met ingebouwde microfoon, waarvan het geluid door deelnemers in hun hoortoestel te ontvangen was. Ideaal voor een interactieve bijeenkomst, waarbij het publiek ook deelneemt aan een discussie of vraaggesprek. In plaats van rondlopen met een microfoon kan de kubus rondgegooid worden. Werkt ook nog als gewone versterkende microfoon, dus iedereen heeft er baat bij. Must-have voor evenementorganisatoren.
• Bij het internationale congres Let’s Connect 2 (van de Stichting Plots-en Laatdoven) hoorde ik over het nationale gehooronderzoek tijdens een lezing van Sophia Kramer. Met deze grote wetenschappelijke studie worden de gevolgen van gehoorverlies in kaart gebracht door het volgen van een grote groep mensen (nu meer dan 2500) voor langere periode. Interessant resultaat: mensen met slechthorendheid hebben vaker een laag opleidingsniveau, een lager inkomen en ook minder vaak betaald werk. Maar ook: juist de jongere doelgroep (tussen 40 en 50) heeft meer last van stress, depressie en angst, en het gebruik van een hoortoestel maakte daarbij geen verschil (!) Je kunt je aanmelden om mee te doen en krijgt dan eens in de zoveel tijd een vragenlijst toegestuurd. Ze zoeken ook mensen die goed horen.
• Omdat wij ons kind verwachtten bestelde ik een babyfoon van Bellmann & Symfon (vergoed uit de basisverzekering). Deze is aangesloten op mijn trilwekker en trilontvanger. Als Ties in bed ligt op de kinderkamer en huilt of geluid maakt boven een bepaald aantal decibel, gaat het alarm af. We zijn nog wel aan het zoeken naar de juiste instelling (hoe voorkom je dat 'ie ook afgaat als er al iemand bij de baby is?). Ook onze reguliere rookmelders werden vervangen door exemplaren die op het trilsysteem zijn aangesloten. Wel zo veilig.
• De ontwikkeling van automatische spraak-naar-tekst gaat razendsnel. Voor videobellen kan ik niet meer zonder. Tijdens het eerder genoemde congres gebruikte ik de app Microsoft Vertaler, waarmee wat je zegt direct naar bijna iedere taal vertaald kan worden in tekst. Ook Speaksee (een microfoonset en app voor spraak-naar-tekst) timmert aan de weg. In de nieuwste editie van Hoormij magazine staat een mooi interview met founder Jari Hazelebach, kind van dove ouders, over zijn drijfveren:
'Dat mijn vader moeite had om vergaderingen op zijn werk te volgen, had op hem [...] meer impact. Hij moest vaak aan collega's vragen of hij iets gemist had en kreeg misschien niet altijd de volledige informatie die hij voor zijn werk nodig had. Doordat hij de hele dag aan het overcompenseren was, kwam hij daardoor extra moe thuis. Ik vond het moeilijk dat mijn ouders niet mee konden doen. En dat ze daardoor niet altijd gelijke kansen kregen.'
Nu Speaksee er is, zegt Jari: 'Voor mijn vader is het een enorme uitkomst bij zijn werk [...] als mechanisch ingenieur voor TNO. Het helpt hem om te kunnen functioneren in deze digitale wereld van hybride locaties. Het doel waar het allemaal mee begon, is dus bereikt.'
Dat was mijn eindejaarslijstje. Leuk als je me door een reply op deze mail laat weten wat jou inspireerde afgelopen jaar.
Tot slot nog dit: de kerstdagen komen eraan. Ik weet dat er veel slechthorenden zijn die daar tegenop zien: diners met grote groepen aan tafel zijn best een uitdaging. Janneke Roozen van Hoorstyle deelde een aantal mooie tips: hoorstyle.nl/communicatie-tips-bij-gehoorverlies-tijdens-de-kerstdagen/. Doe er je voordeel mee. Fijne feestdagen!
Stan
Reply