- Succesvol slechthorend
- Posts
- Zo vertel je aan collega's over jouw slechthorendheid
Zo vertel je aan collega's over jouw slechthorendheid
Hoe ik bordspel 30 Seconds gebruikte om over mijn gehoorverlies te vertellen
Goedemorgen,
Vertel jij jouw collega's dat je slechthorend bent? En op welke manier? In deze nieuwsbrief vertel ik je hoe ik het aanpakte.
Enkele jaren na mijn afstuderen startte ik in een nieuwe baan bij een internationaal accountants- en adviesbureau. In eerdere banen had ik ervaren dat het soms lastig is om slechthorend te zijn op het werk. Dat collega's zich niet bewust waren van mijn beperkingen, en er dus niet altijd rekening mee hielden. Dat wilde ik nu anders, door gelijk duidelijk te zijn over wat ik nodig had.
Op mijn eerste werkdag presenteerde ik mijzelf aan het team. In mijn presentatie vertelde ik over mijn interesses, werkervaring en kwaliteiten. Daarnaast stond ik stil bij mijn gehoorverlies. Het idee voor zo'n sessie kwam van Ctalents, het detacheringsbureau waardoor ik bij deze baan had gevonden.
Ik vertelde dat ik aan mijn linkeroor doof ben en aan mijn rechteroor zo’n 80 decibel verlies heb. Maar belangrijker nog: ik legde uit hoe mijn collega’s het beste met mij kunnen communiceren.
Dat het handig is om eerst naar mijn bureau te lopen en mij vanaf mijn rechterkant aan te spreken. En dat het voor mij belangrijk is om te kunnen spraakafzien. Daarnaast vertelde ik ze ook over de hulpmiddelen die ik inzet: mijn microfoons en een schrijftolk bij vergaderingen en bijeenkomsten.
Belangrijk, maar niet voldoende. Hoe kon ik ervoor zorgen dat collega's zouden begrijpen hoe noodzakelijk deze aanpassingen in communicatie voor mij zijn? Dat ze het niet na een paar dagen zouden vergeten?
Ik wilde mijn collega’s laten ervaren hoe het is om slechthorend te zijn. Daarvoor maakte ik gebruik van de kaartjes het bordspel 30 Seconds. De bedoeling is om met de hints die jouw teamgenoot geeft te raden welk woord op het kaartje staat.
Ik gaf één van mijn collega’s een kaartje en de andere teamleden moesten raden. Met schuimrubberen oordoppen in. In de eerste ronde konden ze de sprekende collega zien. In de tweede ronde moesten ze zich met de rug naar de collega draaien. En in de derde ronde praatte ik dwars door de hints heen.
Het was zichtbaar wat het met ze deed. Je zag ze fronzen, zich inspannen. Na afloop vroeg ik hoe ze het hadden ervaren. De antwoorden? Ze vonden het vermoeiend, en steeds lastiger om het te verstaan. Vooral toen er een gesprek doorheen gevoerd werd.
Precies wat ik regelmatig ervaar.
Deze kleine oefening en de presentatie hielp bij bewustwording. Vanaf dat moment hoefde ik in het team mijn slechthorendheid niet weg te stoppen en kon ik er aandacht voor vragen.
Tips voor jou
Ga je binnenkort starten in een nieuwe baan? Of ben je net begonnen bij een nieuwe werkgever? Dan heb ik een paar tips voor je.
Vraag of je jezelf mag voorstellen via een inspiratiesessie en laat daarbij je collega's ervaren hoe het is om slechthorend te zijn.
Bespreek met je leidinggevende welke hulpmiddelen je inzet en hoe hij of zij jou kan steunen om optimaal te functioneren.
Komt er een nieuwe collega in je team? Leg dan uit dat je slechthorend bent en wat je nodig hebt voor goede communicatie.
Vind je het spannend om erover te vertellen? Zet het dan eerst op papier. Je kan er ook voor kiezen om je collega's te mailen in plaats van een presentatie te geven. Of om je presentatie alleen aan je meest directe collega's te geven en de andere collega's een mail te sturen.
Succes met je werkweek,
Stan
Reply