- Succesvol slechthorend
- Posts
- Vrachtwagenchauffeur Younes: 'Omdat ik doof ben, gebruik ik mijn andere zintuigen beter.'
Vrachtwagenchauffeur Younes: 'Omdat ik doof ben, gebruik ik mijn andere zintuigen beter.'
Over hoe leerling Younes dankzij zijn dove collega een leerwerkplek vond en hier een succes van maakt.
Goedemorgen,
Op LinkedIn zag ik een mooi bericht langskomen over Younes, die doof is en in opleiding is tot vrachtwagenchauffeur. Het was niet makkelijk voor hem om een leerwerkplek te vinden om het vak te leren. Maar die vond hij toch: via een bedrijf dat al een positieve ervaring had met een dove medewerker.
Met één oor hoort Younes niets, met het andere alleen harde geluiden. Doofheid komt bij hem in de familie voor: ook zijn vader, twee broers en een oom zijn doof. Zijn moedertaal is Nederlandse Gebarentaal.
Vrijheid
Na de middelbare school begint Younes met een ICT-opleiding. Hij merkte dat het niets voor hem is. Als hij een dag meegaat met zijn oom die chauffeur is, is hij verkocht. ‘Die vrijheid en zelfstandigheid die je als chauffeur hebt, dat is precies wat ik zoek.’ Hij haalt eerst zijn autorijbewijs en gaat dan op zoek naar een leerwerkplek.
En dat blijkt nog niet zo makkelijk. Het duurt 25 sollicitaties voordat hij terechtkomt bij CTS Group. ‘Ik had geluk, want bij dit bedrijf werkt al een dove chauffeur. Zij heeft mij ingewerkt. Met gebarentaal legde ze mij uit hoe ik moest laden en lossen.’
Voordat je verder leest nog even dit: deze nieuwsbrief is gratis. Maar je kunt me steunen met een kleine bijdrage. Bedankt Andrea, Cock, Maartje, Georgette en Henk voor jullie donaties! Wordt zeer gewaardeerd.
Wil je me ook steunen? Je kunt een donatie doen via iDeal (of bankoverschrijving).
Koudwatervrees
Ik was nieuwsgierig hoe het zat met die dove collega van Younes. Na even googlen vond ik een interview met Monique, die ook bij CTS werkt en dezelfde leidinggevende heeft. Kan geen toeval zijn, lijkt me.
In het interview met Monique vertelt ze hoe ze de eerste keer werd afgewezen bij het bedrijf. “Ze waren toen wat onzeker hier”, kijkt Monique terug op het gesprek. “Bij [CTS] wisten ze niet goed hoe ze zouden moeten omgaan met dove mensen. Hun zorg was ook of het contact met de klanten wel naar behoren zou verlopen. Niet lang daarna heb ik het opnieuw geprobeerd. Mijn gebarentolk was erbij en ik heb goed kunnen uitleggen hoe ik werk en wat mijn ervaringen zijn. Nu lukte het wel. Ik werd aangenomen en heb het super naar mijn zin hier. Bij CTS GROUP hoop ik mijn pensioen te halen.” Ten tijde van het interview is ze ruim 4,5 jaar in dienst.
Bondgenoten
Wat een mooi verhaal over hoe doven/slechthorenden elkaar kunnen helpen. Ik werk zelf bij Ieder(in) ook met slechthorende collega’s (shout out naar Wouter en Bonnie). Het is fijn dat het voor anderen hierdoor al vanzelfsprekender is om rekening te houden met gehoorverlies. En ook als je niet bij hetzelfde bedrijf werkt, kun je als slechthorende iemand anders helpen die in jouw sector wil werken. Door elkaar te ontmoeten, of door jouw verhaal te delen.
En dan nog even over die koudwatervrees bij werkgevers. Natuurlijk is doof- of slechthorendheid geen probleem om vrachtwagenchauffeur te worden. Zoals Monique zegt: ‘De radio in de cabine staat niet aan, dus ik ben nooit afgeleid. Mijn ogen nemen een deel van het werk van mijn oren over. Als ik op mijn telefoon klik op het adres van de klant verschijnt de route. Prima geregeld dus.’ En Younes: ‘Omdat ik doof ben, gebruik ik mijn andere zintuigen beter. Ik let constant op en zie bijvoorbeeld veel.’
Wil je meer weten? Bijvoorbeeld hoe Younes zijn rijlessen volgde? Lees het interview met Younes via de link hieronder. Aanrader!
Fijne werkweek!
Stan
Reply