Vijf boekentips voor de zomer

Spijkerschrift, Doof! en nog drie andere tips

Goedemorgen,

Omdat de meesten van jullie (hopelijk) op vakantie zullen gaan, houd ik een paar weken pauze. Op 4 september ben ik weer bij jullie terug. Dan mail ik een heel gaaf interview, met een officier van justitie die slechthorend is.

Vandaag wil ik nog wel even wat boekentips met jullie delen – voor in de tuin, op het balkon of op het strand. De hoofdpersonages zijn doof of slechthorend, dus je zal jezelf er waarschijnlijk (een beetje of veel) in herkennen.

Veel leesplezier en een fijne vakantie!

Stan

1. Kolja – Arthur Japin

De volgorde van deze lijst met boekentips is willekeurig, maar dit is wel mijn persoonlijke favoriet. Sowieso vind ik de boeken van Arthur Japin heel fijn, het zijn mooie verhalen vol levenswijsheden en ze gaan altijd over bijzondere personages.

Zo ook dit boek, over de dove Kolja, die in huis wordt genomen door de broers Tsjaikovski. Als Kolja volwassen is, sterft een van de broers. Kolja probeert het raadsel rond zijn mysterieuze dood op te lossen, en ondertussen krijgt de lezer zijn verleden mee, met onder andere flashbacks naar zijn tijd op een (gruwelijke) dovenschool. De wijze waarop Arthur Japin de ervaring van spraakafzien weet te vangen is prachtig.

“Het is als hardlopen, iemands lippen lezen. Soms raak je even achterop, dan trek je een sprint om je achterstand in te halen, waarna je je balans hervinden moet en energie vergaren om weer gelijk op te kunnen gaan.”

Arthur Japin

2. Zo lang ik nog vrijgezel ben – Frances Gallimore

Dit is het enige boek van deze lijst dat ik nog niet gelezen heb… Maar ik weet zeker dat het de moeite waard is. Ik volg Frances op Instagram, waar ze af en toe boekfragmenten deelt. Ik kijk met bewondering naar Frances, die het aan heeft gedurfd om Zo lang ik nog vrijgezel ben zelf uit te geven en er inmiddels lezingen over geeft. Over best een kwetsbaar onderwerp. Lezen dus!

3. Het wonderbaarlijke avontuur van een stille avonturier - Wim Daniëls

Ik schreef al eerder over Albert Sutherland Royaards (1855-1900) , de dove wereldfietser. Wim Daniëls schreef een mooie biografie over het opmerkelijke leven van deze man.

Sutherland Royaards werd plotsdoof op jonge leeftijd, toen hij een hersenvliesontsteking kreeg. Het weerhield hem er niet van om succes te bereiken met zijn bloem- en boomkwekerij Amboina. En daarna als wereldfietser. Een lezenswaardig boek, dat je zeker in je koffer (of backpack) moet meedragen.

4. Doof! – Manon Spierenburg

Dit boek heeft best wat media-aandacht gehad. Manon Spierenburg is scenarioschrijver (voor o.a. GTST en Spangas), en eerder schreef ze al een reeks columns in De Volkskrant over haar gehoorverlies. Nu heeft ze de roman Doof! uitgebracht, die gebaseerd is op haar eigen leven. Haar ervaringen zijn pijnlijk, ze leeft lang in ontkenning en als ze eindelijk een hoortoestel krijgt heeft ze daar geen goede ervaring mee. Maar ze schrijft humorvol over de ervaring van iets niet verstaan, en daardoor is het mooi herkenbaar en toch ook troostrijk.

“Sommige mensen gaan op stilteretraite, ik heb die elke dag, gratis.”

Manon Spierenburg in Libelle

5. Kader Abdolah – Spijkerschrift.

In een podcastinterview met deze van oorsprong Iraanse auteur hoorde ik hem vertellen over zijn dove vader. Ik ging daarover googlen, en kwam erachter dat zijn roman Spijkerschrift over zijn vader gaat. Ik houd van zijn beeldende en poëtische schrijfstijl en heb genoten van dit boek. En realiseerde me hoeveel geluk wij hebben om in deze tijd en dit land te wonen als doven en slechthorenden.

En dan nog wat anders

Ik kreeg een berichtje van Machteld Cossee, over de Realisten Academie 2.0. Een mooi initiatief, waar mensen met een beperking de kans krijgen om zichzelf te presenteren bij werkgevers. Misschien wat voor jou? Check De Realistenacademie.

Reply

or to participate.