Terugblik op de eerste Meetup (en word lid van de online community

Wil jij andere slechthorenden ontmoeten? Er komt nog een Meetup en je kunt deelnemen aan de online community van Succesvol slechthorend op Discord.

Zaterdag was het dan eindelijk zover: de eerste Meetup van Succesvol slechthorend. Met ruim twintig nieuwsbrieflezers gingen we in gesprek over slechthorendheid en werk. Lees hieronder de terugblik. Aan het einde van deze nieuwsbrief vertel ik je over het vervolg en over de online community.

Aan tafel met Elisa Ostet. Voor ons staat een tablet waarop wij de tolktekst mee kunnen lezen. Deze wordt ook achter ons op het grote scherm geprobjecteerd.

Interview met Elisa Ostet: ‘Challenge life!’

Ik interviewde ondernemer Elisa Ostet. Zij vertelde over haar werk met de blinde Paralympische atleet Ananias Shikongo in Namibië. Over Skypegesprekken met een matige internetverbinding en zonder beeld, waarbij creatieve manieren werden gezocht om toch te communiceren (bijvoorbeeld door berichten te typen in de chat). Over moeilijk verstaanbaar Engels met een accent. Over gesprekken bij een kampvuur niet meekrijgen, maar dan terugvallen op je andere zintuigen: genieten van de smaak van een biertje en de aanblik van knapperend vuur.

Elisa vertelde ook over ander werk dat ze doet of in het verleden deed, zoals het begeleiden van businesstrips en het regisseren van live-opnames van evenementen. Met dat laatste begon ze al toen ze begin twintig was, tijdens haar studie. Haar geheim? Als regisseur moest Elisa het overzicht houden en kon zij naar anderen lopen om instructies te geven en kwamen mensen naar haar toe bij vragen. Daarvoor hoefde ze dus niet alles mee te krijgen wat er gezegd werd bij een evenement.

Aan het einde had ze nog een krachtige afsluitende tip voor de deelnemers: challenge life! Wees niet bang om je grenzen op te zoeken en uit je comfortzone te komen.

Anke Heij tijdens haar presentatie. Rechts zie je de schrijftolktekst en PowerPoint-presentatie

Advies over een toegankelijke werkplek

Voorafgaand aan het interview gaf Anke Heij van Adviesbureau PlanPlan haar presentatie over werkplekaanpassingen voor slechthorenden. Een van die mogelijkheden konden we uitproberen: dankzij ringleiding was de bijeenkomst goed te volgen. De sprekers hadden een microfoontje om en er was een catchbox (ook wel: werpbox), een vierkante kubus met een microfoon erin (aangesloten op de ringleiding). Als iemand uit het publiek iets wilde zeggen of vragen, kreeg die eerst de catchbox, zodat iedereen het goed meekreeg.

Hiernaast waren er ook schrijftolken en tolken Nederlands met Gebaren (NmG), zodat de Meetup voor iedereen goed te volgen was.

In haar presentatie vertelde Anke over het geluidsstoplicht (dat rood wordt als het geluid een bepaald aantal decibel overstijgt), over akoestiekverbeteringen (bijvoorbeeld met plafondpanelen en tennisballen onder stoelpoten) en over een microfoonset die verbonden is met ringleiding en je overal mee naartoe kan nemen. Ze vertelde ook over het ICF-model voor bedrijfsartsen, waarmee beoordeeld kan worden wat er nodig is om goed te functioneren op het werk voor iemand met slechthorendheid (of een andere beperking).

De presentatie bracht waardevolle inzichten voor de aanwezigen. Zo zei een deelnemer tegen mij: ‘Het was echt een reminder dat ik een plan moet maken voor het omgaan met mijn gehoorverlies op het werk’. En anderen waren enthousiast over het geluidsstoplicht. De presentatie werd in het evaluatieformulier door 75% zeer nuttig gevonden en door 25% nuttig (nu door 12 mensen ingevuld).

Ervaringen uitwisselen met andere slechthorenden

Na de presentatie en het interview bleef het nog lang gezellig. Zowel binnen als buiten werd gezellig nagepraat en werden ervaringen uitgewisseld. Zowel in de zaal als in de grote tuin ernaast. Voor veel deelnemers was het de eerste keer dat ze andere slechthorenden ontmoetten. De officiële eindtijd was 17.30 uur, maar uiteindelijk vertrokken de laatste mensen om 18.30 uur naar station Amersfoort. Een geslaagde middag!

Foto’s van de borrel.

Wil jij ook andere slechthorenden ontmoeten?

Alle enthousiaste reacties gaven mij ook weer een extra shot motivatie voor deze nieuwsbrief. Het lijkt mij sowieso leuk om na de zomervakantie nog een Meetup te organiseren. Heb jij een idee voor een spreker die ik zeker moet uitnodigen? Laat het me weten via een reply op deze mail.

Ondertussen kun je in de community van Succesvol slechthorend op Discord al ervaringen uitwisselen over werken met slechthorendheid. Als nieuwsbrieflezer heb je daar toegang toe. Lees hieronder hoe je deelneemt.

Subscribe to keep reading

This content is free, but you must be subscribed to Succesvol slechthorend to continue reading.

Already a subscriber?Sign In.Not now

Join the conversation

or to participate.