- Succesvol slechthorend
- Posts
- Succesvol Slechthorend - E-mail als ideaal communicatiemiddel
Succesvol Slechthorend - E-mail als ideaal communicatiemiddel
Goedemorgen,
Supertof dat je dit allereerste nummer van mijn nieuwsbrief leest!
Vandaag vertel ik je het inspirerende verhaal van Vinton Cerf, de slechthorende Vader van het Internet. En ik deel een aantal tips met je om e-mail slim te gebruiken.
Het is 1968. In een kamer op de Universiteit van Californië (UCLA) staan metershoge apparaten met zoemende ventilatoren en lawaaiige motoren. Tussen deze computers werkt een groep programmeurs en onderzoekers aan het ARPAnet, een netwerk waarmee computers van verschillende universiteiten op afstand bestanden moeten gaan uitwisselen.
Via telefoongesprekken delen de programmeurs technische informatie met de techneuten van de universiteiten waar ze mee samenwerken. De telefoongesprekken, tussen al het rumoer van de motoren en ventilatoren van de computers, leiden tot grote frustatie bij programmeur Vinton Cerf. Hij heeft moeite met het verstaan van de informatie. Door zijn slechthorendheid zijn de technische details zonder context niet te volgen.
Voor Cerf is het dan ook een grote opluchting als Ray Tomlinson in 1971 software ontwikkeld waarmee gebruikers van het ARPAnet onderling berichten kunnen uitwisselen. De eerste vorm van e-mail. Cerf vertelt in een interview met Hearing Loss Magazine dat e-mail ervoor zorgde dat hij beter kon bijdragen aan het werk.
In 1974 zal Vinton Cerf, samen met mede-programmeur Robert Kahn, een standaard protocol ontwikkelen waarmee ARPAnet kan communiceren met andere netwerken. Dit protocol is dé basis voor het internet zoals het nu bestaat. Het leverde Cerf de bijnaam 'Vader van het Internet' op.
De slechthorende Vinton Cerf ziet in e-mail een groot voordeel voor doven en slechthorenden. "[E-mail] was erg aantrekkelijk voor mij, omdat het de onzekerheid van telefonische gesprekken verving voor de duidelijkheid van tekst."
In 1983 ontwikkelt hij de eerste commerciële e-maildienst (MCI Mail), waarvan hij hoopt dat het veel gebruikt gaat worden door gebruikers die de telefoon niet kunnen gebruiken voor communicatie. Inmiddels leven we in een wereld waarin e-mail niet meer weg te denken is.
Tips voor jou
E-mail ontstond dus mede dankzij de passie van een slechthorende programmeur, die de potentie van e-mail als communicatiemiddel zag. Hoe kan jij je voordeel doen met e-mail?
Soms kan je informatie beter via e-mail delen dan telefonisch. Zo vraag ik bijvoorbeeld om namen of mobiele telefoonnummers even naar mij te e-mailen.
Word je uitgenodigd voor een vergadering of telefonische afspraak? Vergaderingen kosten energie. Soms gaat bijvoorbeeld slechts een klein deel van de vergadering over jouw werkzaamheden, en kan je jouw input hiervoor ook per e-mail aanleveren.
Overleg gehad? Stuur na afloop een e-mail met de gemaakte afspraken, zodat je deze zwart-op-wit hebt. Als je dan een afspraak niet goed hebt verstaan, kan je gesprekspartner deze aanvullen of verbeteren.
Succes met je werkweek,
Stan
Reply