Solliciteren - Deel 2: De voorbereiding van het sollicitatiegesprek

Goedemorgen,

Vorige week schreef ik over het schrijven van een sollicitatiebrief en het wel of niet noemen van jouw slechthorendheid daarin. Deze week wil ik het met je hebben over het sollicitatiegesprek zelf. Welke voorwaarden zijn er nodig voor een goed gesprek? 

Je hebt een sollicitatiebrief geschreven en je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Yes! De eerste stap is gezet. Natuurlijk wil je graag een gesprek hebben over de functie, om erachter te komen of dit de juiste match is met jouw dromen. Wat heb je nodig om zeker te weten dat je alles verstaat? 👇

  • 🔎 Vraag vóór het gesprek naar de omstandigheden. Als je weet hoe de setting van het gesprek is, kun je hier rekening mee houden. Als ik een sollicitatiegesprek heb met meerdere mensen, zet ik mijn soloapparatuur in. Als het gesprek bestaat uit meerdere rondes op een dag, dan kan het nuttig zijn om een schrijftolk in te zetten (om je energie te sparen). Probeer in ieder geval vooraf informatie te krijgen over de omstandigheden van het gesprek. Als je deze informatie niet hebt gekregen, is het normaal om hier naar te vragen.

  • ⌛️ Neem (opgeladen) batterijen mee voor je hoortoestellen of CI’s. Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je zult het maar vergeten… Ik heb vroeger genoeg situaties gehad waarin ik een piepje hoorde dat mijn batterijen bijna op waren en ik geen nieuwe bij me had – gelukkig nog nooit tijdens een sollicitatiegesprek. 

  • 🔋 Zorg dat je solo-apparatuur is opgeladen. Ga je jouw microfoons inzetten? Zorg dan dat ze opgeladen zijn. Leg ze de avond vooraf al aan de oplader, voorkom stress.

  • ⏰ Vraag (op tijd) een tolk aan. Wil je een schrijf- of gebarentolk inzetten? Zorg dat je ruim van tevoren een tolk aanvraagt via Tolkcontact. Als je op het laatste moment een tolk nodig hebt voor een sollicitatiegesprek kun je een bericht sturen naar het spoednummer van Tolkcontact. 

  • đź’­ Bedenk hoe je jouw slechthorendheid ter sprake brengt. Ik wacht zelf meestal tot er een directe aanleiding is om iets over mijn slechthorendheid te vertellen, bijvoorbeeld als ik iets niet goed versta. Of als ik mijn soloapparatuur voor de sollicitatiecommissie leg. Dat is voor mij het natuurlijkst. Andere mensen vinden het prettig om direct aan te geven dat ze slechthorend zijn als ze zich voorstellen. Kies een moment dat voor jou goed voelt – maar wees in ieder geval voorbereid. 

Door in je voorbereiding de bovenstaande punten te volgen, kun je het sollicitatiegesprek zonder belemmeringen voeren.

Vertel je het wel of vertel je het niet?

Het kan spannend zijn om een hulpmiddel in te zetten of te vertellen dat je slechthorend bent, bijvoorbeeld omdat je in het verleden negatieve reacties hebt gehad, maar toch vind ik het verstandig om dit al in het sollicitatiegesprek te doen. Het is tenslotte fijn als je collega’s er rekening mee houden. Vraag jezelf ook af: wil je wel werken bij een bedrijf dat jouw slechthorendheid als een groot probleem ziet? Dan is het alleen maar beter als je er nu achter komt toch?

Volgende week, in het laatste deel van deze serie over solliciteren, bespreek ik hoe je tijdens een sollicitatiegesprek omgaat met vragen over jouw slechthorendheid. Bijvoorbeeld vragen over of je bepaalde werkzaamheden wel kunt uitvoeren. Ook dat is iets waar je je al op kunt voorbereiden. Tot volgende week!

Stan

Reply

or to participate.