'Sta je in het doelgroepregister?'

Over een ongepaste vraag tijdens een evenement voor werkzoekenden. En waarom het nuttig kan zijn om toch in het doelgroepregister te komen.

Goedemorgen,

Een paar jaar geleden bezocht ik een Meet & Greet van Onbeperkt aan de Slag in Den Haag bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, speciaal voor werkzoekenden met een beperking. Daar zaten verschillende bedrijven en overheidsorganisaties aan tafeltjes in een grote ruimte, en kon je als werkzoekende aanschuiven bij een werkgever die jouw interesse had.

Ook de Rijksoverheid was als werkgever vertegenwoordigd. Ik nam plaats aan hun tafel, waar enkele andere werkzoekenden al zaten. In plaats van in gesprek te gaan over mijn interesses en mogelijkheden, in een ongedwongen sfeer – wat de bedoeling was van deze Meet & Greet – werd er maar één vraag gesteld: ‘Sta je ingeschreven in het doelgroepregister?’ Mijn antwoord was nee, en het was einde gesprek voor mij.

✅ Banenafspraak

Als je opgenomen bent in het doelgroepregister, kom je in aanmerking voor de banenafspraak. In de banenafspraak staat dat alle werkgevers gezamenlijk 125.000 mensen met een beperking aan moeten nemen. Werkgevers kunnen voor werknemers uit het doelgroepregister ook gebruik maken van bepaalde regelingen, zoals de no-riskpolis. Interessant dus voor de werkgever. En het zou jou aan een baan kunnen helpen. Maar… je wilt wel een baan die bij jou past.

Je kunt een aanvraag doen om in het doelgroepregister te komen. Leo Bruggeman, arbeidscoach bij Jobstap, reageerde onder mijn LinkedIn-bericht over vooroordelen van werkgevers. Hij schreef dat als je voortgezet speciaal onderwijs (VSO) hebt gevolgd, je zonder medische keuring van een verzekeringsarts in het doelgroepregister kunt komen. Maar als je regulier onderwijs hebt gevolgd of op latere leeftijd slechthorend bent geworden, is dit lastiger. Vaak bevindt men zich dan ‘tussen wal en schip’, zoals Leo schreef.

💼 CV

Maar toch, je kunt het altijd proberen. Als je het op je cv zet, kan het voor werkgevers een extra stimulans zijn om je uit te nodigen op gesprek. Dat geldt bijvoorbeeld voor overheidswerkgevers. Als het je helpt om ergens binnen te komen waar je graag wilt werken: doen. En anders: lekker laten gaan... Zoek door naar een plek waar ze jou willen vanwege jouw kwaliteiten en vaardigheden.

Op dezelfde Meet & Greet waar ik afknapte op het aanwezige recruitersteam van de Rijksoverheid, kwam ik in gesprek met een medewerker van de gemeente Den Haag. Dat was een heel ander gesprek – over wie ik was, wat ik graag wilde doen en welke werkervaringen ik tot dan toe had. Dat ik niet in het doelgroepregister stond, was niet relevant. Het gesprek leverde me een mooie tijdelijke baan op, waar ik wat kon leren en mijn cv kon verrijken. Dat is de werkgever die je zoekt!


Sollicitatietips

In het eerste hoofdstuk van mijn boek Succesvol slechthorend vind je tips voor solliciteren als je gehoorverlies hebt. Wanneer vertel je over je slechthorendheid? Wat kun je antwoorden op vragen over de invloed erop in je werk? Waar kun je terecht als je hulp nodig hebt bij het vinden van een baan? Je vindt de antwoorden in mijn boek.

Succes met je werkweek,

Stan

Reply

or to participate.