Doe je werk zoals Beethoven dat deed

Maak op een creatieve manier gebruik van hulpmiddelen, zoals ook componist Beethoven dat deed toen hij plotseling ernstig slechthorend (en uiteindelijk doof) werd.

Goedemorgen,

Je kent hem ongetwijfeld: de klassieke componist Beethoven. Zelfs als je nog nooit iets van hem gehoord hebt. Nu is er iets bijzonders aan de hand: zijn meest bekende werken schreef hij nadat hij slechthorend werd.

Vanaf 1801, Ludwig van Beethoven is dan 31 en treedt vooral op als pianist, merkt hij dat zijn gehoor steeds sneller achteruitgaat. Voor hem is dat een ramp; hij verbergt zijn gehoorverlies, ontwijkt gesprekken en geeft steeds minder concerten. Op zijn 45e is hij compleet doof.1

Ludwig van Beethoven

Nadat zijn gehoor achteruit gaat, maakt Beethoven de keuze om zich te richten op het componeren. Daarover bestaat de mythe dat hij dit vooral kon doen omdat hij de muziek in zijn hoofd nog tot leven kon brengen. Dat zit echter net even anders.

🎹 Trucjes om de piano te horen

Beethoven deed wel degelijk erg z’n best om nog muziek te horen. Hij maakte gebruik van hulpmiddelen, zoals oortrompetten met hoofdbeugels die aan de resonantiekamer van de piano waren bevestigd. Hij plaatste ‘schotten’ op zijn piano, zodat hij het geluid beter kon opvangen. En hij gebruikte een dunne houten stok die hij aan de klankbodem van de piano bevestigde en tussen zijn tanden klemde, waardoor de geluidstrillingen via zijn tanden en kaakbeen zijn gehooroorgaan bereiken.2

Op deze manier was hij in staat om nog klanken te horen, en zo zijn muziek te maken. Al klonk het wel anders dan andere muziek. Juist dat maakte Beethoven een uitzonderlijke componist.

🎨 Creativiteit in oplossingen

Waar een wil is, is een weg. Aan de manier waarop Beethoven werkte kunnen wij een voorbeeld nemen. Bijvoorbeeld door als arts een digitale stethoscoop te gebruiken die gekoppeld kan worden naar je hoortoestellen, als magazijnmedewerker een trilontvanger te gebruiken die je waarschuwt als er een heftruck aankomt of door als (gym)leraar een werpbox te gebruiken waarmee je de leerlingen achter in de klas kunt verstaan.

🦻🏾 Meetup Succesvol slechthorend

Wil jij meer weten over technologische oplossingen om je werk te doen? Meld je dan aan voor de Meetup Succesvol slechthorend op 25 mei. Daar zal Anke Heij van adviesbureau PlanPlan vertellen over hooroplossingen voor je werk.

Fijne werkweek,

Stan

1  Via NPO Klassiek: Wie was Ludwig van Beethoven? 

2  Gevonden op RobsBoots van Rob Velthuis: Beethoven - Hoe dover hoe briljanter.

Join the conversation

or to participate.