- Succesvol slechthorend
- Posts
- Bestsellerauteur Napoleon Hill liet zich inspireren door zijn dove zoon
Bestsellerauteur Napoleon Hill liet zich inspireren door zijn dove zoon
Goedemorgen,
In de bestseller Think and grow rich (uit 1937; ik las de recente vertaling van Michael Pilaczyrk) betoogt Napoleon Hill dat succes het resultaat is van de manier waarop je denkt. Hij illustreert dat met het verhaal van zijn zoon Blair, die doof is.
Als Blair Hill zeven jaar oud is, wil hij – net als zijn oudere broer – kranten verkopen. Hij vraagt toestemming aan zijn ouders. Zijn moeder vindt het geen goed idee: het zou niet veilig zijn om alleen over straat te gaan. Toch klimt Blair op een middag door het keukenraam naar buiten en gaat op pad.
Hij leent zes cent van de schoenmaker in de buurt, koopt kranten van dat geld en gaat die verkopen. Vervolgens koopt hij nieuwe kranten, verkoopt die weer, en op die manier gaat hij door tot laat in de avond. Daarna betaalt hij de schoenmaker terug en telt hij zijn geld. Hij heeft 42 cent verdiend. Zeven keer zoveel als het geleende bedrag.
Zijn ouders komen die avond laat thuis en treffen hem slapend aan in bed, met het geld stevig in zijn handen geklemd. Zijn moeder zag een doof jongetje dat alleen de straat op was gegaan en zijn leven had geriskeerd om geld te verdienen. Napoleon Hill schrijft in zijn boek dat hij een ambitieuze kleine zakenman vol zelfvertrouwen ziet.
Hoortoestel
Later gaat Blair naar school en de universiteit. De technologische ontwikkelingen van hoortoestellen gaan in die tijd snel en in zijn laatste studiejaar krijgt hij een gehoorapparaat waarmee hij kan horen.
Blair is zo enthousiast over zijn hoortoestel dat hij een brief schrijft naar de fabrikant over zijn ervaring. Hij wordt uitgenodigd om naar New York te komen, waar hij van de hoofdingenieur een rondleiding door de fabriek krijgt.
Daarna doet Blair onderzoek naar de marketing van de hoorfabrikant en bedenkt manieren om met zijn eigen ervaring anderen te inspireren. Hij schrijft een marketingplan, presenteert dit en komt in dienst van de fabriek.
“De handicap werd de belofte om miljoenen slechthorenden te gaan helpen en daarmee was hij verzekerd van een missie en een passende financiële beloning voor de rest van zijn leven”, zo schrijft Napoleon Hill over zijn zoon.
Doorzettingsvermogen
Waarom ik over dit verhaal schrijf? Omdat doorzettingsvermogen zo belangrijk is, als je slechthorend bent. Bij het lezen moest ik denken aan mijn interview met filmmaker Max Vonk in de minidocu Slechthorend. Nou En?!. Hij werd op verschillende filmopleidingen afgewezen, vermoedelijk vanwege zijn gehoor.
Maar Max gaf niet op, hij bleef het proberen. Tot ze op de Filmacademie in Amsterdam zijn talent en motivatie zagen. Daar werd hij wel aangenomen en vroegen ze hem "Wat kunnen we doen voor jou om het lespakket aan te passen?" Zo kon hij uiteindelijk de Filmacademie afmaken en werd hij professioneel filmeditor.
Dromen
Slechthorendheid hoeft niet in de weg te staan van je dromen. Als je weet wat je wil en uitzoekt wat je nodig hebt om daar te komen, kun je veel bereiken.
Zoals Napoleon Hill schrijft: “Mijn zoon heeft me werkelijk laten zien hoe een handicap kan worden omgezet in een levensplan waarmee iemand stap voor stap tot zijn doel kan komen, en dat obstakels onderweg alleen in de weg staan als je ze toelaat of wanneer je ze gebruikt als excuus.”
Ik wens je een inspirerende werkweek,
Stan
Reply